19. november 2016

Ühepajatoit seitaniga

Anniina Ljokkoi

Kõik teavad, kuidas näeb välja ühepajatoit ja igaüks arvab, et tema kodus tehtud versioon on ainuõige. Soomlastel on sama lugu karjalanpaisti ehk Karjala praega, vana peotoiduga. Et veganlapsed ei jääks lasteaias ja vanaema sünnipäeval pajast ja praest ilma, panime kõik täpselt õiged toidupalad patta ja lasime ahjus küpseda.

Ühepajatoit



  • vähemalt kahe rusika suurust kogust seitanit
  • 3 kartulit
  • 2 porgandit
  • väike kaalikas
  • 1 sibul
  • köögiviljapuljongi kuubik
  • soola ja pipart
  • 2 spl toiduõli või margariini
  • 1 l vett


  1. Valmista seitan või kasuta valmis steike, lõika tükkideks. Seitani asemel võib hästi kasutada ka tofut, sojaviilusid, tempet või kasvõi ubasid, peamine et toidul on maitsev valgu- ja rauaallikas sees.
  2. Pese, koori ja lõika juurviljad kuubikuteks. Miks mitte kasutada ka sügavkülmutatud juurviljasegu, argitoiduga võib ka lihtsamat teed pidi minna.
  3. Keeda vesi ja leota köögiviljakuubik selle sisse.
  4. Pane kõik toidutükid samma patta ja lase haududa ahjus pehmeks ja isuäratavaks. Sega sisse ka toiduõli või margariin.
  5. Kui sul juhtuvad lapsed olema sama pirtsakad nagu meil, siis pinguta peatoiduga palju tahad, soovivad lapsed ikka makaroni. Toitev täisteramakaron sobib muidugi ka ühepajatoidu kõrvale, miks mitte.

Seitan


Kõigepealt tuleb muretseda seitan ehk nisuglteenist lihaasendaja, mis maitseb täpselt nii hea kui häid maitseained selle maitsestamiseks kasutad. Seitan on vana aasia toit ja selle naljakas nimi on tegelikult jaapani keeles. Seega tegemist ei ole uue ja kunstlikku libatoiduga, vaid vana klassikaga.


Kõige lihtsam on muidugi soetada valmis seitanisteik, milliseid müüakse Eestis vähemalt Veggo vegantoitude veebipoes. See on muidugi kulukas, kui on tahtmine suuremaid tükke nahka panna.


Üllatavalt lihtne on valmistada seitanit ise, kasutades seitanjahu ehk nisugluteenijahu, mida müüakse seal samas Veggo veebipoes, kuuldavasti ka mõnedes toidupoodides. Juhised seitani valmistamiseks on juba kirja pannud Sandra oma vegantoitudelehel. Tema pakub oma lehel ka seitanipõhiretsepti, millega seda imetoitu saab valmistada ise otsast peale ehk täiesti tavalisest nisujahust.


Et seekord saada tulemuseks veidi tavalisest hõredama ja pehmema struktuuriga seitan, mida on ka väikelapse hammastel lihtne närida, lisasime gluteenijahust tainasse täisteranisujahu sellise retseptiga:


  • 3 dl seitanjahu ehk nisugluteenijahu
  • 1,5 dl täisteranisu- või odrajahu
  • Maitse järgi: soola, pipart, paprikajahu, leeskputke, lemmikmaitseainet...
  • 2,5 dl vett


  1. Sega kokku kõik kuivained.
  2. Kalla jahu sisse vesi, kogu aeg käega segades, moodustades tainast üks suur ümmargune tükk.
  3. Keeda umbes 20 minutit. Pole midagi kui seitan jääb tuumast veidi tainaseks.
  4. Kalla keeduvesi ära, lase veidi jahtuda, et mitte põletada ennast kuuma auruga, ja lõika tükkideks.
  5. Proovi maitset. Soovi korral võid segada tükkidele veidi sojakastet, kuid vaata et lastele liiga soolast toitu ei tee.
  6. Kasuta nii nagu plaan ette näeb – seekord viska ühepajatoidu sisse, muidu võid ka praadida pannil pruuniks või marineerida grillipeo jaoks.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar