15. detsember 2016

Koorene suitsuporgandipasta




Anniina Ljokkoi

Menüüs on koorene lõhepasta. See tähendab kergelt punaka tooniga  koorekastet, punetavaid toidutükke selle sees ning kollaka-valget pulbrit peal. Penne on pastatüüpidest see toru moodi, mille sisse koor läheb ja oi kui maitsev toit sellest saab.

Soomes on viimasel ajal löönud laineid välismaalt päris suitsuporgandi retsept. Meresoolaga ahjus pehmeks hautatud ning äädika ja vedela suitsumaitseainega marineeritud porgand meenutab oma maitse ja välimuse poolest hämmastavalt palju lõheviilusid.

Kas sellest saaks lõhepastat teha?




Suitsuporgand


  • 3 porgandit
  • 3 dl meresoola
Marinaad:
  • 1 rkl õli
  • 1 tl vedelat suitsumaitseainet
  • 2 tl äädikat


  1. Lõika porganditelt pead ära, kuid muidu ära koori.
  2. Pane ahju sobiva nõu põhjale 1 dl meresoola, aseta porgandid selle peale ritta ning kalla peale veel 2 dl meresoola, nii et porgandid jäävad peaaegu peitu.
  3. Lase küpseda 190 kraadises ahjus umbes tunnike.
  4. Koori porganditelt õhuke nahk ära. See käib lihtsalt, kui lõikad porgandi pikiti pooleks või teed pikiti ühe viilu ülevalt alla. Seejärel lõika porgandid terava noaga ribadeks.
  5. Sega marinaad. Lastele süüa tehes piisabki ühest teelusikatäiest vedelat suitsu, sest nende jaoks ei pruugi maitse olla tuttav. Täiskasvanutele kokkates saab vabalt panna kaks kuni neli teelusikatäit, kui ainult korralikult segada, et maitse jaotuks ühtlaselt.
  6. Sega porgandiviilud marinaadiga ning lase seista külmkapis nii kaua kui viitsid oodata – heal juhul üle öö.

Kas vedelat suitsumaitseainet müüakse Eestis?
Google leiab, et vähemalt Umami poodidest saab kuid Soomes müügil oleva tootega võrreldes päris krõbeda hinnaga.


Koorene pasta

  • 2 dl suitsuporgandit
  • 1 pakk pehmet tofut (või mõnda muud valguallikat)
  • õli
  • 4 dl taimset koort
  • 2 spl tomatipüreed või ketšupit
  • 1 spl sidrunimahla
  • maitse järgi: soola ja pipart
  • värsket tilli
  • mandlijahu, pähklijahu või veganparmesani

  1. Prae tofut kergelt panni peal õlis ja lisa sidrunimahl ning maitsejärgi soola ja pipart. Ära unusta, et suitsuporgand on hästi soolane!
  2. Lisa juurde suitsuporgand, torkides viilusid veidi lühemateks.
  3. Kalla peale taimne koor ning veidi värvi andmiseks tomatipüreed või ketšupit. Sega kõik läbisegi.
  4. Aja kaste keema, kuid pööra seejärel tuli ära; keeta pole vaja.
  5. Keeda pennet või oma lemmikpastat. Soovi korral võid segada pasta kastme sisse juba panni peal.
  6. Serveeri kaunistuseks värsket tilli ning peale mandlijahu, mõnda pähklit jahvatatult või veganparmesani.

Kuidas titale maitses?

Nagu temal kombeks, sõi ta suure isuga kõik makaronid ära ja palus neid juurde. Ta oli täiesti nõus proovima ka kastet, kuid ilmselt ei olnud ta maitsega piisavalt harjunud, et oleks vaevunud seda rohkem sööma. 
Suitsuporgandipastast sai meie peres niisiis täiskasvanute lemmik, samal ajal, kui laps sööks ilmselt kõige parema meelega lihtsalt makaroni ning tofut otse pakendist.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar