9. märts 2017

Elu esimene guljašš




Anniina Ljokkoi

Guljašš on järjekordne toit, millega meie peres puuduvad nii maitseelamused kui ka kokkamise kogemused. Lasteaia menüüs tuleb see korduvalt ette: on guljašš sealiha ja keedukartuliga ning guljašš kalkuniliha ja keedetud makaroniga. Ega midagi, tuleb ette võtta! Googeldan juhiseid ja kõik paistab lihtne.


Otsustan proovida Soome uut trenditoodet, mille saamiseks inimesed seisavad järjekorras nagu sõjaajal, sest tootmisliinid ei suuda seda imeasja piisavalt kiiresti ilmale tuua: Nyhtökaurat ehk kaerast, põldoast ja hernest valmistatud proteiinitoodet, mille liha meenutav struktuur petab ka segatoituja ära. 


Läheb kindlasti veel mõni aasta, enne kui see ime jõuab Eesti turule, kuid selle asemel saab kasutada tuttavaid ja turvalisi sojaviilusid või -kuubikuid. Ka ise panen neid juurde, sest ega ka mul pole seda Nyhtökaurat kohe mitut pakki käepärast. Jälgin googeldatud juhiseid nii täpselt, kui saan ja asun tegema.




Guljašš

  • 200 g kuivi sojaviilusid või -kuubikuid
  • VÕI 500 g kasutamiseks valmis sojakuubikuid, nyhtökaurat või muud taimset proteiini
  • 1-2 sibulat
  • 2 spl tomatipüreed   
  • 2 rkl paprikapulbrit
  • 4 dl vett (+ sojaviilude keetmiseks kui vaja)
  • 1 spl nisujahu
  • õli praadimiseks
  • Maitse järgi: soola, sojakastet ja pipart

  1. Kuivtooteid kasutades: Keeda sojaviilud (soolaga maitsestatud) vees pehmeks ning kalla vesi ära. Lisa viiludele pere juuniori maitse järgi sojakastet ja näiteks paprikapulbrit ning võimalusel lase neil tõmmata maitsed sisse.
  2. Prae viilud pannil õliga ja üsna ägedal kuumusel pruuniks. Haki samal ajal sibul ning lisa kohe pannile. Kui lapsele ei meeldi sibulatükid, unusta ära.
  3. Lisa juurde tomatipüree ja paprikapulber ning lase hautuda kuni sibul on pehme.
  4. Sega nisujahu veega, lisa juurde ja kuumuta kastme paksenemiseni.
  5. Lisa maitse järgi soola ja pipart.
  6. Serveeri makaronide, keedukartulite või kartulipüreega.






Makaronid on vähemalt meie põnniga surmkindel valik pearoa kõrvale: neid on lihtne teha ja süüa, koristamist pole pärast palju, laps ei tüdine nendest kunagi, ja kuigi pearoog ei osutuks ta lemmikuks, saab ta täisteramakaronist igatahes nii energiat kui ka rauda ja valku. Polegi need makaronid nii tühine toit nagu arvatakse – kui ainult kindlasti täistera valida. Meil olid sellega seekord halvemad lood, kuna kapist oli võtta ainult valget tagliatellet. 

Mõnedes guljašši retseptides näen sees ka porgandit veidi ühepajatoidu stiilis, kuid need jäägu seekord keetmata, porganditikke on ju tore närida. Alla üheaastasele näputoitujale need tasub muidugi pehmeks aurutada.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar